Premiile Ad Astra
Revista Ad Astra
Biblioteca de știință
Cartea albă
Topul universităților
Who's who
Publicații
Teze și dizertații
Asociația Ad Astra
 
Comunicate
Știri
Evenimente
Oportunități de finanțare
 
Login
Înregistrare
 
>> English
 
   
 

Dinu Taraza, Nicolae Buzbuchi, Jean Sever Popovici. Calculation of the Harmonic Structure of Marine Propeller Torque and Thrust. SAE Technical Paper Series 941698, 1994.

Rezumat: Problema analizei corecte a tuturor surselor de excitatie a vibratiilor complexe ale liniilor de arbori a devenit tot mai acuta, in ultimii ani, odata cu introducerea pe piata a noilor generatii de motoare navale, motoare care dezvolta puteri mari la turatii reduse, avand un raport cursa/alezaj si presiuni de ardere ridicate, in conditiile unui consum redus de combustibil. Liniile de arbori ale unor astfel de motoare sunt caracterizate prin momente de inertie mecanica si rigiditati tot mai mari, de unde si oportunitatea unor astfel de studii.
Prin prezenta lucrare se realizeaza, intr-o prima faza, analiza surselor clasice de vibratii ale liniilor de arbori ale motoarelor cu ardere interna, si anume componentele tangentiale si radiale ale fortelor de presiune a gazelor si a fortelor de inertie ale maselor in miscare de translatie.
Ca o particularitate a motoarelor navale lente de propulsie, s-a tratat in mod special analiza vibratiilor induse de elicea navala in liniile de arbori cuplate direct de motoarele navale. Acesta problema s-a rezolvat prin utilizarea modelului turbionar al elicei, paralel cu care s-a prezentat si o metoda bazata pe teoria liniei portante, rezultatele aplicatiei numerice efectuate pe un motor naval cu sase cilindri in linie, cu puterea de 17,400 CP la turatia nominala de 122 rot/min, montat pe nave tip bulk-carrier din dotarea flotelor romanesti, fiind comparate si validate, in final, cu masuratorile experimentale ale excitatiilor induse de propulsorul naval in linia de arbori, efectuate pe model in tunelul de cavitatie al Institutului de Cercetari si Proiectari Navale ICEPRONAV Galati.

Cuvinte cheie: propulsor naval, structuta armonica a momentului si impingerii

Adăugată pe site de Nicolae Buzbuchi

Înapoi

   
© Ad Astra 2001-2013