Premiile Ad Astra
Revista Ad Astra
Biblioteca de știință
Cartea albă
Topul universităților
Who's who
Publicații
Teze și dizertații
Asociația Ad Astra
 
Comunicate
Știri
Evenimente
Oportunități de finanțare
 
Login
Înregistrare
 
>> English
 
   
 

Bogdan Bancia. Timpul si spatiul in teoria relativitatii (aspecte cuantice). Lumina in Biofizica. Constiinta. AdAstra, 2019.

Rezumat: Timpul si spatiul in teoria relativitatii (aspecte cuantice)

Lumina a aparut odata cu Universul in urma unei mari explozii numita Big Bang, model confirmat in urma analizei radiatiei cosmice de fond iar varsta Universului a fost estimata la aproximativ 13,7 miliarde de ani. In tot acest timp Universul s-a aflat si se afla intr-o continua expansiune rezultand spatiul si timpul. Lumina, spatiul si timpul fac obiectul de studiu al teoriei relativitatii

Vorbind la modul general, radiatia electromagnetica apare in urma oscilatiilor sarcinilor electrice (proton, electron), cel mai cunoscut proces de producere al acestor radiatii fiind fuziunea nucleelor de hidrogen in Soare din care rezulta radiatie gama (vorbim de oscilatii ale protonilor). Lumina vizibila are ca sursa excitarile si dezexcitarile electronilor din interiorul atomului si vine pe Pamant in principal de la Soare. Propagarea luminii prin Univers este esociata cu trecerea timpului.


Ce se intampla cu timpul si spatiul daca ne deplasam cu viteza luminii?

1)Timpul
Daca ne-am deplasa cu viteza luminii si am privi intr-un atom, timpul ar ingheta, ar deveni zero, aceste fluctuatii devenind in repaus fata de noi.

2)Spatiul
Daca ne continuam aceasta deplasare cu viteza luminii prin atom, orbitele electronice s-ar contracta iar acest aspect ar constitui o explicatie cuantica pentru contractia lungimilor pe care o intalnim in teoria relativitatii.

Daca pe viitor se va descoperi ca spatiul-timp din teoria relativitatii are o structura interna poate ca explicatiile vor fi mult mai clare si simple. Pana atunci merita sa ne gandim daca teoria relativitatii descrie realitatea in care traim. Este realitatea noastra o iluzie?

Lumina in Biofizica

Lumina este sursa vietii. Plantele folosesc lumina, dioxidul de carbon si apa pe care le transforma in glucoza si oxigen. Organismele vii folosesc glucoza si oxigenul pe care le transforma in ATP (sursa lor de combustibil), eliberand dioxidul de carbon.

Observam ca intre plante si organismele vii exista un schimb de produse, intr-un circuit inchis. Acest circuit inchis este controlat de lumina, iar oamenii de stiinta au reusit sa il observe si sa il explice la nivel cuantic (atat fotosinteza plantelor cat si metabolismul organismelor vii).

Daca tot am vorbit despre lumina ca sursa a vietii ar trebui sa mentionam cateva cuvinte si despre foc. Focul este procesul invers fotosintezei. Energia stocata in legaturile chimice ale materiei organice este eliberata sub forma de lumina si caldura, in urma reactiei cu oxigenul atmosferic. Evident ca vorbim despre energie potentiala electrostatica. Combustia materiei organice in prezenta oxigenului are ca produsi de reactie apa si dioxidul de carbon

Sa analizam cum faceau oamenii focul in trecut. Energia potentiala electrostatica din legaturile chimice ale materiei organice (lemnul) era eliberata prin efectuarea de lucru mecanic. Se frecau doua bucati de lemn pana cand cateva legaturi chimice cedau, se eliberau cativa atomi din materia organica (H, C, O) si acestia reactionau imediat si foarte puternic cu oxigenul atmosferic rezultand focul. Tinand cont de legea de conservare a energiei trebuie sa mentionam ca energia potentiala electrostatica se transforma in energie cinetica a produsilor de reactie (apa si dioxidul de carbon), rezultand astfel caldura, lumina provenind din faptul ca reactia cu oxigenul fiind foarte puternica in produsii de reactie au loc excitari si dezexcitari ale electronilor.


Constiinta

Observarea si explicarea acestor fenomene la nivel cuantic i-a dus pe oamenii de stiinta la o analiza a modului in care ne raportam la realitatea in care traim (problema constiintei). Constiinta este sentimentul intelegerii existentei personale (mecanismul vietii) si al integrarii ei in Univers (relatia cu lumina, apa, gravitatia).

Se presupune ca mecanismul constiintei este de natura cuantica, se mai presupune ca materia obisnuita ar avea constiinta si se pune intrebarea: daca Universul este constient(?) si daca acesta si-ar fi creat viata pentru a se putea auto-observa ... Se pare ca aceasta constiinta transcende spatiul si timpul

Teoria relativitatii (teoria spatiului si timpului) ne spune pe de o parte ca viteza maxima cu care se transmit interactiunile intre corpuri o constituie viteza luminii in vid. Pe de alta parte, inseparabilitatea cuantica ne arata ca aceasta interactiune se poate produce practic instantaneu, timpul si spatiul nemaiavand nici un sens. Este posibil ca mecanismul constiintei sa implice particule inseparabil cuantic

Concluzii

Articolul de fata analizeaza cateva aspecte cuantice ale comportamentului luminii, spatiului si timpului

-ce se intampla daca ne deplasam cu viteza luminii?
-lumina sursa vietii
-focul privit ca eliberarea energiei potentiale electrostatice din legaturile chimice ale materiei organice sub forma de caldura si lumina
-particulele si fotonii inseparabil cuantic pot explica mecanismul constiintei? constiinta transcende spatiul si timpul?

Cuvinte cheie: teoria relativitatii, mecanica cuantica, teoria masuratorilor in fizica cuantica, constiinta cuantica

Adăugată pe site de Bogdan Bancia

Înapoi

   
© Ad Astra 2001-2013