Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Intalnire de lucru cu dl ministru Adrian Curaj pe tema viitoarelor competitii din cadrul PN-III

In cadrul unei intalniri de lucru ce a avut loc vineri, 12.02.2016, la sediul MENCS, o delegatie a Ad Astra a sustinut urmatoarele puncte, ce vizeaza cadrul de desfasurare al urmatoarelor competitii, parte a PN-III:

1. Pentru a asigura calitatea proiectelor propuse spre finantare consideram ca este necesara impunerea unor conditii minime de eligibilitate pentru directorii de proiecte.

2. Publicarea online a CV-urilor persoanelor cheie din toate proiectele participante la competitie.

3. Evaluatorii sa indeplineasca dublul criteriilor minime de eligibilitate de la punctul 1 de mai sus.

4. Tinand cont de faptul ca in Romania numarul cercetatorilor si al intreprinderilor active in domeniul spatial este foarte redus, precum si de particularitatile sistemului de finantare a cercetarii, consideram ca situatiile de conflict de interese nu pot fi eliminate decat prin folosirea cu preponderenta a evaluatorilor straini. Procedura descrisa in pachetul de informatii prin care evaluatorii trebuie sa-si declare eventualele conflicte de interese nu este pragmatica si experienta competitiilor anterioare este edificatoare. De asemenea, posibilitatea sesizarii Autoritatii Contractante privind existenta unor cazuri de conflict de interese ori abateri este nerealista avand in vedere ca, asa cum este si normal, candidatul nu cunoaste identitatea evaluatorilor proiectului sau.

5. Recomandam precizarea explicita in pachetul de informatii a bazei or bazelor de date din care au fost selectati evaluatorii, precum si a metodei folosite pentru alocarea proiectelor fiecarui evaluator. De asemenea, ar trebui specificate criteriile dupa care sunt numiti raportorii.

6. Pentru transparenta, nu doar raportul de evaluare de consens, ci si fisele de evaluare individuale ar trebui puse la dispozitia candidatilor.

7. Publicarea listei de evaluatori a devenit o practica obisnuita la competitiile coordonate de UEFISCDI. Este o politica pe care o salutam si care speram sa se generalizeze.

8. Cunoasterea bugetului la momentul lansarii competitiei.

9. Un ghid al evaluatorului disponibil la momentul lansarii competitei.

10. Eliminarea cerintei de a depune propunerea si in limba romana (doar titlul si rezumatul sa fie in romana).

11. Afisarea listei de publicatii incluse in aplicatie (la data de inchidere a call-ului).

12. Proiectele depuse sa fie insotite de o declaratie de originalitate si de autenticitate din partea directorului de proiect .

13. Posibilitatea de a deconta din grant vizite ale unor colaboratori, persoane care nu figureaza in grant.

14. Obligatia de a angaja 2 doctoranzi sa lucreze pe grant duce la situatii aberante. Este un lucru extrem de greu avand in vedere ca majoritatea castigatorilor nu au studenti la doctorat. Prin urmare se cauta doctoranzi ai altor profesori. Se ajunge sa se angajeze pe grant doctoranzi care nu au nicio legatura cu subiectul grantului. Mult mai naturala e prevederea ca membrii grantului sa fie doctoranzi sau sa aiba cel mult x ani de la terminarea doctoratului.

15. Limitarea numarului de propuneri pe care le poate depune/desfasura un cercetator ca director de proiect, sau la care poate figura ca participant (de exemplu: maximum 5 propuneri depuse, din care cel mult doua ca director de proiect, si maximum 3 acceptate, din care cel
mult unul ca director de proiect).

16. Obligativitatea contractuala a intretinerii unei arhive, la nivelul institutiei, cu datele si rezultatele activitatilor experimentale, precum si cu alte efecte ale activitatilor stiintifice desfasurate, pentru a permite la nevoie, ulterior, verificarea rezultatelor raportate; includerea unei copii a catalogului acestei arhive in raportarile proiectelor.

17. Evaluarea separata a finantabilitatii si a deciziei de finantare; daca mai multe proiecte sunt in principiu finantabile decat exista resurse efective de finantare, numarul acestora (finantabile dar nefinantate) reprezinta un indicator ce poate fi folosit in alocarile bugetare viitoare.

18. Pentru cei care au fost directori de proiecte PN in ultimii 3 ani sa faca dovada ca au avut cel putin o contributie stiintifica de prim rang (adica sa fie inclusa in "zona rosie" de premiere a rezultatelor cercetarii, conform criteriilor UEFISCDI). Neindeplinirea acestei conditii duce la neeligibilitatea aplicantului.

19. La Tinere Echipe (sau program echivalent in cadrul PN III) trebuie sa existe limitari de varsta. Propunem varsta de maxim 40 ani si maxim 10 ani de la terminarea doctoratului.

Asociatia Ad Astra
12.02.2016

Posted by Mihai Miclăuș

15/02/16

   
© Ad Astra 2001-2013