Premiile Ad Astra
Revista Ad Astra
Biblioteca de știință
Cartea albă
Topul universităților
Who's who
Publicații
Teze și dizertații
Asociația Ad Astra
 
Comunicate
Știri
Evenimente
Oportunități de finanțare
 
Login
Înregistrare
 
>> English
 
   
 

Metodologie durabilă pentru selecția membrilor comisiilor ce formează CNATDCU

Data: 08.02.2016Stimate domnule ministru Adrian Curaj,

Membrii asociației Ad Astra au aflat cu interes despre intenția dvs. de a propune o metodologie durabilă pentru selecția membrilor comisiilor ce formează CNATDCU. Considerând această preocupare ca una importantă pentru așezarea sistemului academic românesc în parametri normali de funcționare, asociația noastră vă propune să luați în considerare următoarele detalii la implementarea metodologiei menționate de dvs. în interviul din Revista 22
(http://revista22.ro/70251538/viitorul-cnatdcu-instan-de-apel-pentru-plagiate.html).

1. Propunerile pentru comitetul de selecție al membrilor CNATDCU să poată fi făcute de asociațiile profesionale și ONG-urile ce au în statut ca domeniu de activitate activități academice, respectând criteriile minimale (1) persoanele propuse să fie pofesori/CS I cu abilitare sau (2) să fi fost membri ai unor comisii similare de evaluare și/sau selecție la universități din străinătate.
2. Candidații pentru comisiile CNATDCU ce vor intra pe lista comitetului de selecție să fie propuși de asociațiile profesionale și ONG-urile ce au în statut ca domeniu de activitate activități academice, respectând criteriile minimale (1) persoanele propuse să fie profesori/CS I cu abilitare sau (2) să fi fost membri ai unor comisii similare de evaluare și/sau selecție la universități din străinătate.
3. In ambele instanțe menționate mai sus, autopropunerile si lipsa criteriilor pe care să le îndeplinească persoanele propuse nu vor face decât să încetinească și, posibil, să vicieze procesul de selecție dedicat CNATDCU.
4. Comitetul de selecție să aleagă membrii comisiilor CNATDCU fără să mai existe un proces de votare al acestora de comunitățile domeniilor respective. Votarea unor candidați de comunități întregi - de altfel greu definibile - nu este un procedeu fezabil la nivelul meritocratic al comisiilor de tipul celor din CNATDCU. Meritocrația nu poate fi impusă în mediul academic cu metodele politice ale democrației.
5. Lansarea competiției pentru ocuparea pozițiilor în comitetul de selecție și apoi în comisiile CNATDCU să fie însoțite de un pachet de informații care să conțină inclusiv contractele cadru între minister și membrii comitetului de selecție și între minister și membrii comisiilor CNATDCU.

Cu respect,

Membrii asociației Ad Astra

http://docs.ad-astra.ro/solicitari_CNATDCU_080216.pdf

Informație publicată de Mihai Miclăuș

08/02/16

   
© Ad Astra 2001-2013