Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Intalnire de lucru cu membrii Comisiei de specialitate din Senat

O delegatie a Ad Astra se va intalni maine cu membrii Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat. Va prezentam mai jos problemele pe care asociatia le va aborda in cadrul acestei intalniri.

=====================
Stimati membri ai Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport,

Membrii Asociatiei Ad Astra saluta initierea dialogului dvs. cu reprezentanti ai societatii civile si va supun atentiei, in vederea dezbaterii pentru gasirea unor solutii legislative, urmatoarele subiecte considerate importante pentru functionarea sistemului de invatamant superior si cercetare din Romania in prezent, dar si pe termen mediu si lung.

In prezent, functionarea sistemului de cercetare este impredictibila, o cauza majora fiind lipsa bazei legislative pentru mecanismele de finantare multianuala a cercetarii, pe langa lipsa de continuitate a apelurilor competitiilor de proiecte de cercetare la nivel national. Credem ca legiferarea mecanismelor de finantare multianuala este necesara, totodata intelegand ca acest proces presupune colaborarea mai multor comisii parlamentare. Un argument decisiv pentru adoptarea mecanismelor de finantare multianuala este faptul ca acestea au devenit o exigenta in tot mai multe domenii, nu doar in cel al finantarii cercetarii, dar si in economie si aparare, ele fiind garantul succesului planificarii, inclusiv la niveulul Uniunii Europene. In acest context, pe termen scurt, propunem comisiei din Senat, in acord cu activitatile sale definite prin regulamentul de functionare, sprijin pentru traducerea legislatiei ce asigura functionarea National Science Fundation (NFS) din Statele Unite ale Americii (https://www.nsf.gov/about/history/legislation.pdf) si a Fundatiei Alexander von Humboldt (https://www.humboldt-foundation.de/pls/web/docs/F21852/satzung.pdf), ca modele de succes in alocarea eficienta a fondurilor in domeniul cercetarii; modele ce pot servi la elaborarea unei legislatii similare si in Romania.

Elaborarea unui cadru legislativ ca cel propus mai sus necesita, in opinia noastra, introducerea unui mecanism de consultare a organizatiilor civice, pe domenii specifice, atunci cand Comisia de la Senat considera necesar si oportun acest demers. Posibilitatea acreditarii de reprezentanti ai societatii civile la Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Camera deputatilor exista deja. Credem ca introducerea cat mai curand posibil a acestui mecanism si in cazul Comisiei similare de la Senat ar fi benefica pentru societate.

Experimentele de reconfigurare ale sistemului de invatamant si cercetare, realizate pana acum, nu au reusit sa se impuna temeinic in societatea romaneasca, poate si din lipsa cunoasterii aprofundate si a intelegerii unor repere, identificabile istoric, in evolutiile academice de succes ale altor societati. Propunem comisiei din Senat, in acord cu activitatile sale definite prin regulamentul de functionare, sprijin pentru traducerea Manualului Frascati (ultima editie din oct. a.c. - http://www.oecd.org/publications/frascati-manual-2015-9789264239012-en.htm), a Manualului Oslo (http://www.oecd-ilibrary.org/science-and-technology/the-measurement-of-scientific-technolo
gical-and-innovation-activities_24132764),
ca suport al dialogului privind actiunile legislative viitoare, mai ales in contextul lansarii de Presedintie a dezbaterii publice asupra utilitatii unei noi legi a educatiei.

Credem ca, in prezent, teme ca incurajarea integrarii cercetarii cu activitatile didactice (inclusiv prin introducerea unor mecanisme care sa permita universitatilor infiintarea de posturi de cercetare definite optim din perspectiva recrutarii eficiente a resursei umane), responsabilizarea mai mare a universitatilor in cresterea exigentei lor profesionale si etice, construirea unor mecanisme robuste si eficiente de finantare a cercetarii (de tipul NSF sau al Fundatiei Alexander von Humboldt) trebuie sa faca obiectul dezbaterilor publice in vederea restructurarilor legislative avute in vedere pe termen mediu si lung. Membrii asociatiei Ad Astra vad ca foarte important rolul Comisiei din Senat in initierea si sustinerea dezbaterii publice pe aceste teme, pana la obtinerea consensului intre toti actorii din sistemul de invatamant si cercetare (inclusiv publicul larg), astfel incat procesul legislativ al reconfigurarii spatiului academic romanesc sa fie, pe termen mediu si lung, o reusita, din perspectiva interesului public.

Asociatia Ad Astra
21.12.2015
=====================

Posted by Mihai Miclăuș

21/12/15

   
© Ad Astra 2001-2013