Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Scrisoare deschisa referitoare la Consiliul National de Etica

Domnule Prim Ministru Dacian Ciolos,
Domnule Ministru al Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice Adrian Curaj,

Asociatia Ad Astra, a cercetatorilor romani de pretutindeni, isi exprima ingrijorarea in privinta obiectivitatii si profesionalismului membrilor Consiliului National de Etica (CNE) a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii din Romania. Concluziile analizelor efectuate de catre actualul CNE referitoare la unele cazuri de plagiat sunt in contradictie cu cele ale universitatilor care au emis respectivele diplome.

De exemplu, in cazul lucrarii de doctorat a domnului Victor Ponta, Comisia de Etica de la Universitatea din Bucuresti a dat verdictul ca aceasta lucrare a fost un plagiat. In conditiile in care chiar universitatea emitenta a diplomei (a carei imagine este cel mai puternic afectata negativ de situatii de acest fel) a recunoscut acest aspect, faptul ca verdictul dat de catre CNE este cel opus ar trebui sa puna la indoiala corectitudinea si buna credinta a CNE per ansamblu. Exemplul mentionat aici nu este din pacate singurul caz in care corectitudinea deciziei CNE este indoielnica.

Validarea plagiatelor public recognoscibile de catre toata lumea (a se vedea articolele din revista Nature legate de exemplul de mai sus), fara o explicatie convingatoare privitoare la identitatea textelor, prejudiciaza grav nu doar credibilitatea universitatilor, ci a sistemului de invatamant in general si a tuturor posesorilor de diplome acordate in Romania.

Cercetatori seriosi, care si-au obtinut titlurile prin creatie originala, munca indelungata si sacrificii personale se trezesc pusi in aceeasi categorie, fiind doctori ai universitatilor romanesti, cu indivizi imorali care si-au obtinut titlurile prin fals si furt intelectual.

Consideram ca, pentru a elimina orice suspiciune in privinta viitoarelor decizii, inainte de a analiza orice alta sesizare de furt intelectual este nevoie de schimbarea tuturor membrilor CNE cu altii a caror integritate stiintifica si morala este deja dovedita.

Cu stima,
Asociatia Ad Astrahttp://docs.ad-astra.ro/Comunicat_Ad_Astra_1.pdf

Posted by Lucian Stefan Ancu

01/12/15

   
© Ad Astra 2001-2013