Premiile Ad Astra
Revista Ad Astra
Biblioteca de știință
Cartea albă
Topul universităților
Who's who
Publicații
Teze și dizertații
Asociația Ad Astra
 
Comunicate
Știri
Evenimente
Oportunități de finanțare
 
Login
Înregistrare
 
>> English
 
   
 

Scrisoare deschisa referitoare la Consiliul National de Etica

Domnule Prim Ministru Dacian Cioloș,
Domnule Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice Adrian Curaj,

Asociația Ad Astra, a cercetătorilor romani de pretutindeni, își exprimă îngrijorarea în privința obiectivității și profesionalismului membrilor Consiliului Național de Etică (CNE) a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării din România. Concluziile analizelor efectuate de către actualul CNE referitoare la unele cazuri de plagiat sunt în contradicție cu cele ale universităților care au emis respectivele diplome.

De exemplu, în cazul lucrării de doctorat a domnului Victor Ponta, Comisia de Etică de la Universitatea din București a dat verdictul că această lucrare a fost un plagiat. În condițiile în care chiar universitatea emitentă a diplomei (a cărei imagine este cel mai puternic afectată negativ de situații de acest fel) a recunoscut acest aspect, faptul că verdictul dat de către CNE este cel opus ar trebui să pună la îndoială corectitudinea și bună credință a CNE per ansamblu. Exemplul menționat aici nu este din păcate singurul caz în care corectitudinea deciziei CNE este îndoielnică.

Validarea plagiatelor public recognoscibile de către toată lumea (a se vedea articolele din revista Nature legate de exemplul de mai sus), fără o explicație convingătoare privitoare la identitatea textelor, prejudiciază grav nu doar credibilitatea universităților, ci a sistemului de învățământ în general și a tuturor posesorilor de diplome acordate în România.

Cercetători serioși, care și-au obținut titlurile prin creație originală, munca îndelungată și sacrificii personale se trezesc puși în aceeași categorie, fiind doctori ai universităților românești, cu indivizi imorali care și-au obținut titlurile prin fals și furt intelectual.

Considerăm că, pentru a elimina orice suspiciune în privința viitoarelor decizii, înainte de a analiza orice altă sesizare de furt intelectual este nevoie de schimbarea tuturor membrilor CNE cu alții a căror integritate științifică și morală este deja dovedită.

Cu stimă,
Asociația Ad Astra



http://docs.ad-astra.ro/Comunicat_Ad_Astra_1.pdf

Informație publicată de Lucian Stefan Ancu

01/12/15

   
© Ad Astra 2001-2013