Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Scrisoare deschisa - Reforma in cercetare si educatie - puncte cheie in viziunea Ad Astra

Domnule Presedinte Klaus Iohannis,
Domnule Prim Ministru Dacian Ciolos,
Domnule Ministru al Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice Adrian Curaj,

Asociatia Ad Astra, a cercetatorilor romani de pretutindeni, saluta lansarea unei dezbateri nationale asupra viitoarei legi a educatiei si implicit asupra sistemului de cercetare. Apreciem de asemenea si sprijinul pe care dl Ciolos este gata sa-l acorde reformei sistemului educational si de cercetare din Romania, fapt care reiese atat din programul de guvernare cat si din declaratiile domniei sale in calitate de fost comisar european.

Avand in vedere ca in ultima perioada societatea si-a pierdut increderea in universitati si mediul academic, consideram ca pentru recredibilizarea acestora este nevoie urgenta de a se lua urmatoarele masuri:
1) Cresterea treptata a alocarilor bugetare din PIB pentru educatie si pentru cercetare stiintifica astfel incat tintele de 6% pentru educatie respectiv de 1% pentru cercetare stiintifica sa fie atinse cel tarziu in 2020. Cresterile bugetare trebuie sa fie insotite de masuri adecvate de reforma a sistemului de invatamant si cercetare din tara. Asigurarea stabilitatii si predictibilitatii in finantare, inclusiv prin finantarea multianuala a proiectelor de cercetare si respectiv pe toata durata unui ciclu de studiu.
2) Stimularea performantei prin aplicarea finantarii diferentiate pe baza de evaluare institutionala/program de studii, cu efect imediat. Reorganizarea institutiilor si programelor de studii neperformante.
3) Evaluarea activitatii tuturor comisiilor care functioneaza pe langa MEN (CCCDI, CNCS, CNE, CNATDCU, CNFIS) si desfiintarea acelora care nu au avut activitate, sau sunt supradimensionate. Reinfiintarea lor trebuie sa se faca prin includerea unor persoane de o inalta calitate stiintifica si morala.
4) Utilizarea exclusiv a evaluatorilor selectionati pe baza unor criterii de profesionalism si competenta similare celor din UE pentru: comisiile doctorale si de abilitare, evaluari institutionale, evaluari de proiecte, comisiile de concurs pentru posturile de prof., conf., CSI si CSII.
5) Analizarea situatiei Academiei Romane si a tuturor academiilor de ramura si reorganizarea acestora in vederea redobandirii prestigiului stiintific, cultural si moral pe care trebuie sa le aiba aceste foruri.

In paralel consideram ca este necesara analizarea si abrogarea tuturor modificarilor abuzive aduse Legii 1/2011, prin ordonante de urgenta, care au scazut nivelul de exigenta in administrarea, evaluarea si functionarea invatamantului romanesc.

In masura in care programul va permite, va stam la dispozitie pentru o intrevedere care sa lamureasca pozitia noastra/cerintele noastre.

Cu aleasa consideratie,
Asociatia Ad Astra
Bucuresti, 23.11.2015

http://docs.ad-astra.ro/Scrisoare_deschisa_presedinte_premier_ministru_nov2015.pdf

Posted by Mihai Miclăuș

23/11/15

   
© Ad Astra 2001-2013