Premiile Ad Astra
Revista Ad Astra
Biblioteca de știință
Cartea albă
Topul universităților
Who's who
Publicații
Teze și dizertații
Asociația Ad Astra
 
Comunicate
Știri
Evenimente
Oportunități de finanțare
 
Login
Înregistrare
 
>> English
 
   
 

Scrisoare deschisă - Reforma în cercetare și educație - puncte cheie în viziunea Ad Astra

Domnule Președinte Klaus Iohannis,
Domnule Prim Ministru Dacian Cioloș,
Domnule Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice Adrian Curaj,

Asociația Ad Astra, a cercetătorilor români de pretutindeni, salută lansarea unei dezbateri naționale asupra viitoarei legi a educației și implicit asupra sistemului de cercetare. Apreciem de asemenea și sprijinul pe care dl Cioloș este gata să-l acorde reformei sistemului educațional și de cercetare din România, fapt care reiese atât din programul de guvernare cât și din declarațiile domniei sale în calitate de fost comisar european.

Având în vedere că în ultima perioadă societatea și-a pierdut încrederea în universități și mediul academic, considerăm că pentru recredibilizarea acestora este nevoie urgentă de a se lua următoarele măsuri:
1) Creșterea treptată a alocărilor bugetare din PIB pentru educație și pentru cercetare științifică astfel încât țintele de 6% pentru educație respectiv de 1% pentru cercetare științifică să fie atinse cel târziu în 2020. Creșterile bugetare trebuie să fie însoțite de măsuri adecvate de reformă a sistemului de învățământ și cercetare din țară. Asigurarea stabilității și predictibilității în finanțare, inclusiv prin finanțarea multianuală a proiectelor de cercetare și respectiv pe toată durata unui ciclu de studiu.
2) Stimularea performanței prin aplicarea finanțării diferențiate pe bază de evaluare instituțională/program de studii, cu efect imediat. Reorganizarea instituțiilor și programelor de studii neperformante.
3) Evaluarea activității tuturor comisiilor care funcționează pe lângă MEN (CCCDI, CNCS, CNE, CNATDCU, CNFIS) și desființarea acelora care nu au avut activitate, sau sunt supradimensionate. Reînființarea lor trebuie să se facă prin includerea unor persoane de o înaltă calitate științifică și morală.
4) Utilizarea exclusiv a evaluatorilor selecționați pe baza unor criterii de profesionalism și competență similare celor din UE pentru: comisiile doctorale și de abilitare, evaluări instituționale, evaluări de proiecte, comisiile de concurs pentru posturile de prof., conf., CSI și CSII.
5) Analizarea situației Academiei Romane și a tuturor academiilor de ramură și reorganizarea acestora în vederea redobândirii prestigiului științific, cultural și moral pe care trebuie să le aibă aceste foruri.

În paralel considerăm că este necesară analizarea și abrogarea tuturor modificărilor abuzive aduse Legii 1/2011, prin ordonanțe de urgență, care au scăzut nivelul de exigență în administrarea, evaluarea și funcționarea învățământului românesc.

În măsura în care programul vă permite, vă stăm la dispoziție pentru o întrevedere care să lămurească poziția noastră/cerințele noastre.

Cu aleasă considerație,
Asociația Ad Astra
București, 23.11.2015

http://docs.ad-astra.ro/Scrisoare_deschisa_presedinte_premier_ministru_nov2015.pdf

Informație publicată de Mihai Miclăuș

23/11/15

   
© Ad Astra 2001-2013