Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Scrisoare deschisa adresata presedintelui ANCSI, privind lipsa masurilor de ordin administrativ necesare aplicarii PN-III

Domnule Tudor Prisecaru, presedinte al ANCSI,

Cu o intarziere de aproape doi ani, in data de 22 iulie 2015, Guvernul Romaniei a adoptat Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare III (PN-III). Doua saptamani mai tarziu, documentul a aparut in Monitorul Oficial, sub forma HG 583/2015. Datorita acestei intarzieri inadmisibile, desi strategia nationala fusese proiectata initial pentru perioada 2014-2020, PN-III a trebuit sa fie intitulat acum "2015-2020". Consecintele catastrofale ale acestei intarzieri sunt descrise, de exemplu, in nota de fundamentare a HG 521/2015, printre efectele mentionate inscriindu-se si iminenta intrarii in somaj a majoritatii personalului de cercetare.
http://gov.ro/ro/print?modul=subpagina&link=nota-de-fundamentare-hg-nr-521-08-07-2015

PN-III include unele elemente aparent incurajatoare privind reluarea finantarii competitionale a cercetarii in Romania. Din document lipsesc insa doua componente definitorii pentru orice fel de plan: calendarul de implementare si bugetul. Articolul privind bugetul prevede doar ca, impreuna cu finantarile din surse private si externe, prin PN-III nu se pot cheltui mai mult de 15 mld lei, ceea ce nu reprezinta un angajament bugetar propriu-zis.

In acelasi timp, legea cercetarii, OG57/2002 actualizata, in versiunea prezenta pe situl ANCSI (http://www.ancs.ro/uploads/legislatie/og-57.doc), prevede: "ART. 53 (1) In vederea asigurarii finantarii in sistem competitional, pe programe, a activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare elaboreaza, planifica si executa:

a) bugetul multianual total, necesar realizarii Planului national, detaliat pe programele componente, care se aproba prin hotarare a Guvernului o data cu aprobarea Planului national ..."

Altfel spus, tot pe 22 iulie 2015 ar fi trebuit sa se fi adoptat de catre guvern si acest buget multianual, document care ar fi trebuit sa fi fost expus spre discutie publica in luna anterioara si care ar fi trebuit sa fie publicat intr-o hotarare de guvern. Nu am reusit sa gasim acest document esential nici pe lista de normative expuse pentru discutie publica de pe situl ANCSI, nici nicaieri altundeva.

Tinand cont de severitatea fara precedent a situatiei create de intarzierea adoptarii PN-III, consideram ca orice tergiversare suplimentara a executarii acestui plan va avea consecinte ireversibile, de o maxima gravitate. In consecinta, va solicitam sa demarati de urgenta procedurile administrative pentru aplicarea PN-III si sa faceti publice pe situl de web al ANCSI urmatoarele documente:

A. Bugetul PN-III care ar trebui sa fi fost adoptat prin hotarare de guvern conform art 53.1.a din OG57/2002 actualizata.

B. Planurile anuale de implementare a PN-III, conform art 8 din HG583/2015, cel putin pentru anii 2015 si 2016.

C. Calendarul general al PN-III, mentionat in art. 1 din HG583/2015, incluzand si calendarele primelor competitii, absolut necesare pentru ca cercetatorii sa isi poata programa din timp activitatile de propunere de proiecte.

D. Prevederile viitoarelor contracte intre ANCSI si conducatorii programelor nationale componente ale PN-III care vor fi externalizate.

Asociatia Ad Astra
Bucuresti
18.08.2015

http://docs.ad-astra.ro/PN_III_comunicat_Ad_Astra_18.08.2015.pdf

Posted by Lucian Stefan Ancu

18/08/15

   
© Ad Astra 2001-2013