Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Scrisoare deschisa a Ad Astra adresata presedintelui Romaniei, dl Klaus Iohannis

Catre,
Domnul Klaus Iohannis
Presedintele Romaniei

Administratia prezidentiala
Palatul Cotroceni
Bulevardul Geniului nr. 1-3
Sector 6, Bucuresti, Romania

Data: 18.05.2015

Domnule Presedinte,

Conform legii cercetarii (OG57/2002), activitatea de cercetare din Romania se desfasoara in baza unor strategii nationale si, in principal, a unor planuri nationale de cercetare, dezvoltare si inovare, precum si a altor instrumente de operationalizare a strategiei (programe structurale, planuri sectoriale si altele). Strategia si planul national de cercetare si dezvoltare sunt hotarari de guvern in baza carora, in esenta, se desfasoara competitii nationale de proiecte.
Intervalele pentru care se fac strategiile si planurile nationale se suprapun peste intervalele de programare ale Uniunii Europene, adica 2007 - 2013, 2014 - 2020 etc. In mod firesc, fiecare dintre acestea ar trebui intocmite inaintea intervalului respectiv, urmand sa intre in vigoare in primul an al intervalului, in sensul ca in acel an se lanseaza primele competitii din cadrul acelui plan.
In anul 2014 a fost adoptata, cu intarziere (in octombrie) strategia nationala de cercetare, dezvoltare si inovare, HG 929/2014. Ar fi trebuit sa urmeze adoptarea planului national, printr-o alta hotarare de guvern, fapt care nu s-a petrecut insa nici pana astazi. Astfel, nici in 2014 si nici in 2015 nu s-au organizat, si nici nu se anunta macar ca se vor organiza competitii de finantare ale proiectelor de cercetare in cadrul strategiei curente (2014--2020). De la un astfel de anunt trece in mod obisnuit aproximativ un an pana cand proiectele sunt contractate si incepe activitatea propriuzisa de cercetare, de unde rezulta ca finantarile corespunzatoare strategiei 2014 - 2020 mai pot incepe, cel mai devreme, in 2016.
Aceasta situatie are consecinte grave de natura a vulnerabiliza societatea si statul roman. Teme si necesitati de cercetare si dezvoltare apar tot timpul, in toate domeniile de activitate, si trebuie sa existe in fiecare an oportunitatea de a demara astfel de proiecte, prin instrumente de finantare corespunzatoare diverselor tipuri de cercetari. In lipsa acestora nu se pot rezolva probleme importante, de interes public, si de asemenea nu se poate atrage personalul de inalta calificare necesar mentinerii grupurilor de cercetare, personal care migreaza fie in alte domenii, fie in strainatate. Administratia, fara cercetare, functioneaza cu ochii inchisi.
Consideram ca blocarea de facto a activitatii de cercetare finantate competitional pentru mai mult de un an, prin neintocmirea si neadoptarea la timp a normativelor relevante, reprezinta o deficienta grosolana a guvernarii in acest domeniu. In consecinta, am solicitat explicatii publice ministerului de resort, prin scrisoarea deschisa din data de 10 aprilie 2015 (publicata mai jos). Nu am primit niciun raspuns.
De altfel, lipsa competitiilor noi se suprapune peste obstructionarea sistematica a proiectelor contractate prin planul anterior (2007--2013), care sunt inca in desfasurare, ale caror finantari au fost reduse discretionar, an de an, chiar sub 1/2 din sumele contractate.
Credem ca nesolutionarea problemelor majore mai sus mentionate, inclusiv a disfunctiilor institutionale semnalate, ar avea efecte dezastruoase asupra capacitatii defensive si a capacitatii cognitive ale tarii. Consideram ca in conditiile situatiei ingrijoratoare astfel create, interventia Presedintelui tarii, in temeiul Art 80 (2) din Constitutia Romaniei, ar fi necesara si binevenita si ar avea puterea de a sprijini intrarea in normalitate a sistemului de cercetare din Romania.
Va solicitam respectuos sa formulati o pozitie publica a institutiei prezidentiale fata de aceasta situatie.

Cu alese sentimente,
Asociatia Ad Astra

Posted by Mihai Miclăuș

18/05/15

   
© Ad Astra 2001-2013