Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Replica Asociatiei Ad Astra la interviul acordat ziarului Gandul de presedintele ANCSI, dl Tudor Prisecaru, pe 21 aprilie 2015

Bucuresti 26 aprilie 2015

In legatura cu interviul acordat pe data de 21 aprilie 2015 ziarului "Gandul" de catre Tudor Prisecaru - secretar de stat pentru cercetare - Asociatia Ad Astra apreciaza disponibilitatea domniei sale, in calitate de reprezentant de prim rang al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), de a face public punctul de vedere al Guvernului fata de problemele actuale ale sistemului de cercetare din Romania.

Chiar daca in interviul amintit au fost anuntate si intentii care pot avea un ecou pozitiv in mediul cercetarii - de pilda prezumtiva reducere cu 50% a impozitului pe profit pentru firmele implicate in activitati de cercetare aplicativa -, ne exprimam profunda ingrijorare si nemultumire fata de urmatoarele afirmatii din raspunsurile domnului Tudor Prisecaru:

1.) Se afirma ca prin facilitatile fiscale acordate firmelor implicate in activitati de cercetare-dezvoltare "vor fi scosi la suprafata cercetatorii din companiile private". Este insa posibil ca, in lipsa unor reglementari clare, Guvernul sa subventioneze, de fapt, prin aceste stimulente financiare, activitatea in strainatate a unor companii internationale. In acest context, am dori sa stim care a fost suma totala, reprezentand stimulente fiscale, acordata pentru activitatile de cercetare-dezvoltare in anul 2014, si cat reprezinta din aceasta suma stimulentele pentru activitati de cercetare-dezvoltare efectuate in Romania, respectiv in afara teritoriului national.

2.) Este laudabila intentia MECS de a apela la conditii de eligibilitate pentru cei care vor aplica pentru proiecte mari de infrastructura. Ne scapa insa ratiunea pentru care a fost nevoie de interventia Comisiei Europene pentru a impune acest lucru. De asemenea, nu intelegem de ce in aceasta situatie este posibila utilizarea calificativelor rezultate in urma clasificarii institutelor de cercetare si a universitatilor, in timp ce aceste calificative nu sunt folosite la repartitia fondurilor de cercetare pentru institute si universitati, asa cum a fost prevazut prin lege.

3.) Reprezentantul oficial al Guvernului afirma ca in Romania ar exista doar 46 institute de cercetare, in conditiile in care doar Academia Romana are in subordinea sa peste 60 entitati nationale de cercetare. La acestea se adauga INCD-urile aflate in administrarea ANCSI si multe alte institute de cercetare cu varii forme de organizare.

4.) Din interviul amintit se desprinde ideea falsa ca singura problema a cercetarii romanesti ar fi reprezentata de insuficienta evaluatorilor pentru aplicatiile din cadrul programelor nationale de cercetare. In legatura cu aceasta, reamintim domnului secretar de stat ca eliminarea criteriilor de eligibilitate stabilite de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) in anii 2011-2012 a fost facuta chiar in timpul mandatului domniei sale. Criteriile respective impuneau indeplinirea unor conditii de minima vizibilitate stiintifica a aplicantului, drept garantie pentru reusita proiectului. Eliminarea acestor criterii a avut ca rezultat cresterea exponentiala a numarului de aplicatii. Totodata, prin impunerea unei proceduri complicate de inscriere in noua baza de date a evaluatorilor, ANCSI a descurajat in mod deliberat recrutarea unui numar suficient de experti calificati pentru evaluarea aplicatiilor din cadrul programului "Tinere echipe". Ne exprimam surprinderea ca in prezent, conform afirmatiilor domnului secretar de stat, exista doar circa 1.000 evaluatori, in timp ce in 2012, potrivit informatiilor de pe pagina web UEFISCDI, numarul de experti implicati in evaluarea aplicatiilor a fost de circa 1.600, doar la competitia "Idei". Acesti evaluatori au fost selectionati de catre personalul UEFISCDI in 2011-2012, pe baza informatiilor existente in baza de date Web of Science, si validati de catre CNCS in aceeasi perioada.

5.) Este deosebit de regretabil faptul ca o persoana din Guvern, mandatata cu gestionarea cercetarii stiintifice, nu cunoaste numarul exact al cercetatorilor din Romania. Asociatia Ad Astra a intocmit in 2008 Cartea Alba a Cercetarii din Romania. Ii invitam pe responsabilii din MECS sa o consulte. In anul amintit existau circa 9.000 autori corespondenti cu afiliere la o universitate sau institut de cercetare din Romania. Ar fi salutabil faptul daca ANCSI ar aloca fondurile necesare pentru actualizarea acestei Carti Albe.

6.) Domnul secretar de stat lasa sa se inteleaga faptul ca venitul mediu al cercetatorilor in Romania este de 3.000 lei lunar, ba ca ar ajunge la 5.000 lei in unele institute de cercetare. Mai mult, in interviul discutat se afirma ca un director de proiect castiga 4.300 euro lunar. In legatura cu prima parte a acestor afirmatii, ne simtim datori sa aducem la cunostinta presedintelui ANCSI faptul ca, in Romania, un cercetator cu doctorat are un venit lunar cuprins intre 1.500 si 1.600 lei. Cat priveste cifra de 4.300 euro, aceasta se refera doar la plafonul salarial brut maxim stabilit prin lege pentru un cercetator angajat in proiecte de cercetare nationale sau europene si nicidecum la salariile care sunt incasate in mod obisnuit. Pentru a fi credibil, domnul Tudor Prisecaru ar trebui sa opereze cu cifre exacte privind numarul cercetatorilor care au astfel de venituri lunare. Consideram ca invocarea unor presupuse salarii obtinute de cercetatorii romani reprezinta o grava manipulare a opiniei publice.

7.) Este deosebit de grava afirmatia unui reprezentant oficial al Guvernului potrivit careia prevederea Legii Educatiei Nationale (lege organica) privind alocarea anuala a 1% din PIB pentru cercetare nu are un caracter imperativ. Consideram ca prevederile legale sunt obligatorii pentru intreaga putere executiva, inclusiv pentru institutiile abilitate cu organizarea procesului educational si de cercetare.

8.) Intentia anuntata a MECS de a limita numarul aplicatiilor din partea unei universitati, anuntata prin interviul amintit, va avea ca efect de durata scaderea performantelor stiintifice ale cercetatorilor romani si instaurarea unei atmosfere de autosuficienta in majoritatea centrelor de cercetare. Acelasi lucru este valabil si pentru noul principiu de recrutare a membrilor in consiliile nationale consultative.

9.) Domnul Tudor Prisecaru afirma "ca nu se poate realiza decat o competitie mare pe an si una-doua mai mici". Daca este asa, ii adresam domnului Tudor Prisecaru intrebarea cum de a fost posibil ca in 2011-2012 sa fie organizate si duse la bun sfarsit mai multe competitii "mari" si "mici", in cadrul urmatoarelor programe: "Idei - Proiecte de cercetare exploratorie" / "Idei - Proiecte complexe de cercetare exploratorie"; "Tinere echipe"; "Cercetare postdoctorala"; "Parteneriate"; "Workshop-uri exploratorii" etc. Reamintim domniei sale ca in 2014 nu a fost lansata nici o competitie "mare", ci doar una "mica", cea pentru "Tinere echipe". Ne intrebam cum explica domnia sa, in calitate de presedinte al ANCSI, acest lucru. In conditiile in care se afirma ca programul "Tinere echipe" s-ar desfasura in conformitate cu proiectia stabilita initial, suntem nevoiti sa reamintim si faptul ca, potrivit obligatiilor asumate la lansarea competitiei amintite, prin Ordinul MECS Nr. 631/10.11.2014, in prezent ar fi trebuit sa ne aflam in etapa de negociere a contractelor si nu in cea de identificare a evaluatorilor.

10.) Este greu de inteles afirmatia ca "a sta si a veni competitia peste tine, si a aplica cu sansele de succes care sunt, mi se pare deja o chestie cam riscanta". I-am fi recunoscatori domnului secretar de stat daca ar veni cu precizari suplimentare in acest sens.

11.) In sfarsit, dar nu in ultimul rand, comunitatea stiintifica din Romania ar trebui sa stie de ce nu a fost demarata pana in prezent Strategia Nationala de Cercetare-Dezvoltare pentru perioada 2014-2120 si de cat timp mai are nevoie MECS pentru avizarea acesteia. A fost una dintre intrebarile centrale din interviul amintit, la care domnul Tudor Prisecaru nu a putut da un raspuns clar.

Asociatia Ad Astra

=============
Interviul aici:
http://www.gandul.info/interviurile-gandul/guvernul-vrea-sa-ii-scoata-la-suprafata-pe-cerc
etatorii-din-companiile-private-secretar-de-stat-firmele-care-fac-cercetare-vor-primi-o-de
ducere-de-50-din-impozitul-pe-profit-14128608

Posted by Mihai Miclăuș

26/04/15

   
© Ad Astra 2001-2013