Premiile Ad Astra
Revista Ad Astra
Biblioteca de știință
Cartea albă
Topul universităților
Who's who
Publicații
Teze și dizertații
Asociația Ad Astra
 
Comunicate
Știri
Evenimente
Oportunități de finanțare
 
Login
Înregistrare
 
>> English
 
   
 

Scrisoare deschisa PN-III

București, 10 aprilie, 2015


Domnule ministru,

În conformitate cu Legea Cercetării (OG57/2002 cu completarile ulterioare), desfășurarea normală a activităților CDI în România ar fi trebuit să decurgă astfel:
(1) Întrucât fosta strategie CDI, precum și Planul Național II, 2007-2013 (PN-II), urmau să expire în 2013, în 2014 trebuia să intre în vigoare noua strategie, pentru perioada 2014-2020, noul Plan Național, PN-III, pentru această perioadă, și celelalte instrumente ale strategiei.
În 2014, trebuia să se desfășoare prima competiție de proiecte din PN-III, 2014-2020 așa cum în 2007 s-a desfășurat prima competiție din PN-II (2007-2013).
(2) Ulterior adoptării strategiei, Guvernul, același Guvern care a adoptat strategia prin HG, urma să își aplice propria strategie, stabilită, în definitiv, unilateral, prevăzând în bugetul de stat sumele anunțate conform strategiei și luând toate celelalte măsuri necesare implementării, așa cum s-a făcut în 2007.
(3) În 2015 ar fi trebuit să fie, deja, în desfășurare, a doua rundă de competiții, pentru proiecte care să înceapa anul acesta sau cel târziu în ianuarie 2016. Competițiile, sumele alocate și calendarele acestora, pentru următorii 1-2 ani cel puțin, ar fi trebuit să fie deja cunoscute.

Ce se întâmplă, însă, în realitate:
(1) Elaborarea formei preliminare a strategiei naționale a avut loc în 2013, dar Strategia Națională 2014-2020 a fost adoptată abia în octombrie 2014. Principalul instrument de implementare, Planul Național 2014-2020 nu a fost adoptat nici până în aprilie 2015.
(2) La o lună de la adoptarea prin HG a strategiei naționale, guvernul a propus un buget de stat care prevede pentru cercetare, pentru 2015 și urmatorii ani, sume cuprinse între 1/2 și 1/4 din cele prevăzute pentru cheltuieli publice de cercetare în propria strategie, ceea ce anulează conținutul acestei strategii, ale cărei ținte nu mai pot fi, astfel, atinse, din capul locului!
Această întârziere, de peste un an, prejudiciază grav statul român, economia națională și sistemul de cercetare.
Nu a existat nicio circumstanță de forță majoră care să justifice această întârziere: nu au avut loc cataclisme, nici crize, nici alte evenimente care să tulbure în vreun fel activitatea ministerului sau a organismelor subordonate.

În aceste condiții, vă solicităm să precizați public:
A) Ce acte au fost întocmite cu întârziere, sau defectuos, și cine este raspunzator de (ne)întocmirea lor.
B) Ce măsuri ați dispus pentru corectarea situației.
C) Ce plan de acțiune are ministerul pentru reintrarea în legalitate și când se va produce aceasta.
D) Când se va respecta obligația legală, și ținta strategică declarată și asumată a României, de a asigura un nivel al investițiilor publice anuale în cercetare de minimum 1% din PIB.

Dlui Sorin Mihai Cîmpeanu, ministru al educației și cercetării științifice.

Asociația Ad Astra

PS: dacă doriți să semnați această scrisoare o puteți face aici:
http://www.petitieonline.com/ministrului_educatiei_si_cercetarii_stiintifice

http://docs.ad-astra.ro/Scrisoare_deschisa_AdAstra_PNIII_10aprilie2015.pdf

Informație publicată de Lucian Stefan Ancu

10/04/15

   
© Ad Astra 2001-2013