Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Scrisoare deschisa PN-III

Bucuresti, 10 aprilie, 2015


Domnule ministru,

In conformitate cu Legea Cercetarii (OG57/2002 cu completarile ulterioare), desfasurarea normala a activitatilor CDI in Romania ar fi trebuit sa decurga astfel:
(1) Intrucat fosta strategie CDI, precum si Planul National II, 2007-2013 (PN-II), urmau sa expire in 2013, in 2014 trebuia sa intre in vigoare noua strategie, pentru perioada 2014-2020, noul Plan National, PN-III, pentru aceasta perioada, si celelalte instrumente ale strategiei.
In 2014, trebuia sa se desfasoare prima competitie de proiecte din PN-III, 2014-2020 asa cum in 2007 s-a desfasurat prima competitie din PN-II (2007-2013).
(2) Ulterior adoptarii strategiei, Guvernul, acelasi Guvern care a adoptat strategia prin HG, urma sa isi aplice propria strategie, stabilita, in definitiv, unilateral, prevazand in bugetul de stat sumele anuntate conform strategiei si luand toate celelalte masuri necesare implementarii, asa cum s-a facut in 2007.
(3) In 2015 ar fi trebuit sa fie, deja, in desfasurare, a doua runda de competitii, pentru proiecte care sa inceapa anul acesta sau cel tarziu in ianuarie 2016. Competitiile, sumele alocate si calendarele acestora, pentru urmatorii 1-2 ani cel putin, ar fi trebuit sa fie deja cunoscute.

Ce se intampla, insa, in realitate:
(1) Elaborarea formei preliminare a strategiei nationale a avut loc in 2013, dar Strategia Nationala 2014-2020 a fost adoptata abia in octombrie 2014. Principalul instrument de implementare, Planul National 2014-2020 nu a fost adoptat nici pana in aprilie 2015.
(2) La o luna de la adoptarea prin HG a strategiei nationale, guvernul a propus un buget de stat care prevede pentru cercetare, pentru 2015 si urmatorii ani, sume cuprinse intre 1/2 si 1/4 din cele prevazute pentru cheltuieli publice de cercetare in propria strategie, ceea ce anuleaza continutul acestei strategii, ale carei tinte nu mai pot fi, astfel, atinse, din capul locului!
Aceasta intarziere, de peste un an, prejudiciaza grav statul roman, economia nationala si sistemul de cercetare.
Nu a existat nicio circumstanta de forta majora care sa justifice aceasta intarziere: nu au avut loc cataclisme, nici crize, nici alte evenimente care sa tulbure in vreun fel activitatea ministerului sau a organismelor subordonate.

In aceste conditii, va solicitam sa precizati public:
A) Ce acte au fost intocmite cu intarziere, sau defectuos, si cine este raspunzator de (ne)intocmirea lor.
B) Ce masuri ati dispus pentru corectarea situatiei.
C) Ce plan de actiune are ministerul pentru reintrarea in legalitate si cand se va produce aceasta.
D) Cand se va respecta obligatia legala, si tinta strategica declarata si asumata a Romaniei, de a asigura un nivel al investitiilor publice anuale in cercetare de minimum 1% din PIB.

Dlui Sorin Mihai Cimpeanu, ministru al educatiei si cercetarii stiintifice.

Asociatia Ad Astra

PS: daca doriti sa semnati aceasta scrisoare o puteti face aici:
http://www.petitieonline.com/ministrului_educatiei_si_cercetarii_stiintifice

http://docs.ad-astra.ro/Scrisoare_deschisa_AdAstra_PNIII_10aprilie2015.pdf

Posted by Lucian Stefan Ancu

10/04/15

   
© Ad Astra 2001-2013