Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Ad Astra protesteaza impotriva taierii bugetelor de cercetare

Comunicat de presa al Asociatiei Ad Astra
Bucuresti, 18.03.2015
===================================

Cu o intarziere de aproape doua luni si jumatate, guvernul, prin agentia sa specializata U.E.F.I.S.C.D.I., a anuntat deschiderea finantarii pentru proiectele de cercetare in curs (Parteneriate, Idei, Tinere echipe etc.). Ca si anul trecut, finantarea este mult sub cea contractata initial si modificata deja prin mai multe acte aditionale. Dinamica diminuarilor anuale este graitoare: in 2013, bugetele au fost mai mici cu 40 pana la 55% fata de bugetul anuntat; in 2014, cu 30 pana la 50%; in 2015, cu 50% pana la 70%. Rezultatul e ca un proiect contractat initial pentru perioada 2011-2014 este prelungit pana in 2016, in fiecare an cercetatorii primind tot mai putini bani.

Mentionam ca, initial, contractele au fost facute pe 3 ani, obiectivele si bugetul fiind dimensionate corespunzator; in fiecare an insa, bugetul se diminueaza, dar cercetatorilor li se impune sa pastreze aceleasi obiective din actul aditional anterior. Multe proiecte se vad astfel compromise: ce se poate face cu o anumita suma intr-un an (un experiment complex, de exemplu) nu se mai poate face cu aceeasi suma impartita in 2 sau 3 ani. Mai mult, cercetarea europeana si internationala sunt foarte dinamice iar ceea ce ar fi fost de actualitate in 2013 si 2014 nu mai prezinta un grad la fel de mare in 2015 sau 2016.

Aceste taieri ale bugetelor contractate s-au facut arbitrar si uniform, fara sa tina seama de evaluarile intermediare (cea facuta in 2014 nu a avut nici o urmare).

Cat priveste competitiile noi, aici sunt din start prevazute intarzieri: la Tinere echipe, U.E.F.I.S.C.D.I. anunta (prin ultimul act aditional incheiat cu A.N.C.S.I.) deschiderea finantarii in luna iulie, nu pe 4 mai cum sta scris in pachetul de informatii.

Conform contractului initial, ajustarile sunt permise in "cazuri de forta majora". La sfirsitul lui 2014, guvernul anunta crestere economica. Sa fie cresterea economica printre elementele care definesc forta majora?

Semnalam si ca guvernul nu-si respecta propriile contracte si nici propriile decizii. Astfel, actele aditionale care angajeaza bugetul unui grant pe un anumit an trebuie semnate in maximum 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat pe anul respectiv. In 2013 si 2014 acest termen a fost depasit.Strategia Nationala a Cercetarii 2014-2020, adoptata prin HG 929 din 21.10.2014, prevede pentru bugetul cercetarii pe 2015 suma de 3,87 mld lei, iar suma efectiv alocata prin bugetul propus de guvern si aprobat de parlament este de 2,17 ori mai mica.

Asociatia Ad Astra considera ca, prin politica dezastruoasa privind cercetarea, guvernul si-a probat incompetenta in acest domeniu. Continuarea acestei politici pericliteaza nu doar munca cercetatorilor romani, ci viitorul intregii tari.

Asociatia Ad Astra
===================================

Pentru varianta online a comunicatului, click aici:
https://drive.google.com/file/d/0B2oJTOreywr1b050SzJMVkdUUmM/view

Posted by Cristian Presura

18/03/15

   
© Ad Astra 2001-2013