Premiile Ad Astra
Revista Ad Astra
Biblioteca de știință
Cartea albă
Topul universităților
Who's who
Publicații
Teze și dizertații
Asociația Ad Astra
 
Comunicate
Știri
Evenimente
Oportunități de finanțare
 
Login
Înregistrare
 
>> English
 
   
 

Bursele naționale "UNESCO L'Oréal Pentru femeile din știință"

http://www.cnr-unesco.ro/ro/burse.php

Pentru al treilea an consecutiv programul de burse naționale UNESCO – L'Oreal "Pentru femeile din știință" continuă să ofere suport comunității ștințifice locale prin lansarea unei noi ediții. Începând de astăzi, cercetătoarele din România pot aplica pentru aceste bursele anuale private.

Programul de burse naționale UNESCO – L'Oréal "Pentru femeile din știință" se desfășoară în perioada noiembrie 2011 – iunie 2012.

La ediția din 2012 se vor acorda două burse pentru cercetare, una pentru o lucrare din domeniul Chimiei și una pentru o lucrare din aria Științelor Vieții. Valoarea unei burse se ridică la 42.000 lei, iar programul se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituții acreditate de învățământ superior din țară.

Dosarele de aplicație pot fi înscrise până la data de 31 martie 2012 și urmează să fie evaluate de un juriu format din reprezentanți ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și ai L'Oréal România, precum și din cercetători de renume din cadrul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică.

Fiecare bursă va constitui sursa de finanțare a unui proiect de cercetare derulat timp de zece luni, în cadrul unei instituții de cercetare din România. Proiectele selectate vor fi anunțate în luna iunie 2012, în cadrul unei ceremonii de premiere a câștigătoarelor programului.

La prima ediție a programului, finalizată în luna iunie a 2010, juriul a acordat o singură bursă în valoare de 42.000 lei cercetătoarei dr. Ruxandra JURCUT, care a derulat un program de cercetare în cadrul Catedrei de Cardiologie din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C. C. Iliescu" din București.

La cea de-a doua ediție a programului de burse naționale UNESCO – L'Oréal "Pentru femeile din știință" au fost acordate două burse, iar juriul a premiat pentru categoria Științelor Vieții proiectul dnei. Dr. Elena Butoi, cercetător la Institutul de Biologie și Patologie Celulară Nicolae Simionescu, care analiza rolul celulelor și moleculelor inflamatorii în accelerarea aterosclerozei. Rezultatele acestor studii vor conduce la o abordare inovativă a acestei maladii care este cauza principală a mortalității în țările dezvoltate, inclusiv în România.

Bursa în domeniul Chimiei a fost acordată în 2011 Nicoletei Preda, doctor în inginerie chimică la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Proiectul său de cercetare viza obținerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicații în dezvoltarea de senzori și cataliză. Lumea are nevoie de știință, știința are nevoie de femei.

"Grupul L'Oréal, împreună cu UNESCO, recunoaște și susține excelența științifică în toată lumea. Suntem fericiți să vedem acest program evoluând atât de bine în România. De la an la an, juriul are o misiune din ce în ce mai dificilă în a selecta cele două burse, întrucât activitatea tinerelor cercetătoare românce este impresionantă, iar toate proiectele de cercetare propuse merită să fie susținute," a declarat Richard MATALON, Country Managing Director L'Oréal România.

"Cu fiecare ediție a programului, comunitatea femeilor cercetător din România devine mai puternică și mai vizibilă, ceea ce reprezintă un câștig important pentru domeniul cercetării românești. Finanțarea unor proiecte științifice cu adevărat remarcabile susține, de asemenea, progresul acestei zone, în timp ce tinerele cercetătoare beneficiază de expunere internațională, prin afilierea la rețeaua cercetătoarelor dezvoltată în cei 14 ani de parteneriat," a declarat Ani MATEI, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Programul UNESCO - L'Oréal "Pentru femeile din știință", la nivel global În ultimii 14 ani, programul inițiat de UNESCO și L'Oréal susține, la nivel internațional, implicarea femeilor în domeniul științific, promovând talentele promițătoare.

Pentru informații suplimentare:

http://www.cnr-unesco.ro/ro/burse.php

Informație publicată de Răzvan Florian

27/02/12

   
© Ad Astra 2001-2013