Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Ministrul Daniel Funeriu, la Universitatea din Bucuresti: "Fac un apel catre elitele Romaniei sa isi asume puterea in casa lor, adica in universitatile Romaniei. Daca nu o faceti, veti fi primii care veti suferi".

20.12.2011

Ministrul Daniel Funeriu a participat la sedinta Senatului Universitatii din Bucuresti si l-a confirmat pe profesorul Mircea Dumitru in functia de rector.
Mai jos, redam discursul domnului ministru:

"Domnule Rector Ioan Panzaru,
Domnule Profesor Mircea Dumitru,
Domnule Presedinte al Senatului universitatii,
Onorati membri ai Senatului Universitatii din Bucuresti,

Este o onoare pentru mine sa ma aflu astazi in fata domniilor voastre si va multumesc pentru invitatia pe care mi-ati adresat-o. Am venit, desigur, pentru a participa la un eveniment important dar si pentru a exprima, in fata senatului nou ales, cateva ganduri la inceput de drum. Ritmul sustinut al schimbarilor are nevoie de o cat mai directa comunicare, comunicare la care inteleg sa iau parte.
Doresc inca de la inceput sa va multumesc pentru ca sunteti primii. Sunteti primii, si stiti acest lucru, din multe puncte de vedere si iata, acum sunteti primii in finalizarea procedurilor de alegere a noului rector conform prevederilor Legii educatiei nationale.

Domnule Rector Ioan Panzaru,
In dinamica schimbarilor despre care am amintit, in tot acest efort pentru aducerea invatamantului universitar romanesc la standarde internationale, m-am bucurat de sustinerea dumneavoastra.
Cu discretie, dar si cu determinare si fermitate atunci cand a fost cazul, domnia sa a fost un cavaler loial al modernizarii, un om care a inteles printre primii sansa imensa pe care o are invatamantul universitar romanesc de a se moderniza si a deveni pe deplin compatibil cu rigorile vietii academice din spatiul Uniunii Europene. Faptul ca domnul rector Panzaru a inteles printre primii sa isi puna mandatul pe masa si sa organizeze alegeri in spiritul democratiei universitare instaurate prin Legea educatiei nationale arata modul in care a slujit universitatea: cu loialitatea, eleganta si decenta unui intelectual de marca. Ii multumesc sincer pentru umarul pus la reformarea vietii universitare, si il asigur ca il voi pretui intotdeauna ca pe un mare senior, la ale carui sfaturi intelepte voi apela intotdeauna cu incredere, asa cum am facut-o si pana acum in situatii de cumpana.
Stiti bine, doamnelor si domnilor, ca momente de cumpana au existat. Stiti bine ca la inceputul acestui an, cand Legea educatiei nationale a fost promulgata de Presedintele Romaniei si declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala, putini au fost cei care ar fi pariat pe sansele ei de aplicare in sistemul universitar romanesc si pe stabilitatea sa, deoarece:
- Interesele mai mult sau mai putin legitime erau, si inca sunt, foarte multe;
- Deprinderile unui anumit mod de organizare a vietii universitare pareau temeinic inradacinate;
- Scandalurile care patau obrazul universitatilor romanesti in ansamblul lor pareau imposibil de stavilit;
- Gestul de a calca pe musuroiul de furnici al mediocritatii nu intra in calculele conducerii Ministerului Educatiei.

Pentru ca oameni ca dumneavoastra au fost alaturi de modernizarea universitatilor, se vede astazi cu ochiul liber ca dupa doar un an de aplicare a Legii educatiei nationale, temeliile vietii universitare incep sa fie cu totul altele, iar dumneavoastra sunteti primii beneficiari. Aveti, de exemplu, cu 35% mai multe locuri la master si doctorat decat in anii precedenti. Avantajele universitatii dumneavoastra vor fi din ce in ce mai mari si stiu ca va intrebati daca aceste castiguri nete pe care astazi le aveti, gratie prevederilor Legii educatiei nationale, sunt castiguri stabile. Raspunsul este DA. Este misiunea mea sa va garantez stabilitate legislativa si o fac aici in fata dumneavoastra. Legea educatiei nationale care va aduce aceste beneficii nu va fi schimbata nici in perioada actualului mandat si, sunt convins, nici in urmatorul mandat. Cei care, din cauza performantei lor scazute nu se numara printre castigatori, ar dori, poate, sa revina la o situatie in care, bun sau slab, daca aveai sprijin politic, aveai avantaje. Da, mediocritatea care incerca, pentru apararea unor interese ilegitime, sa capuseze unele universitati din Romania va continua sa incerce o restauratie. Va asigur de toata determinarea mea - si ati vazut, sper, ca ea exista - in a va sprijini sa va pastrati beneficiile datorate excelentei si afirm asadar raspicat ca punerea in aplicare a legii este ireversibila.
Daca ar fi sa esentializez, v-as spune, doamnelor si domnilor, ca pentru mine modernizarea universitatilor se rezuma la un lucru extrem de simplu: sa dam resursele si puterea oamenilor de calitate. Ei stiu ce sa faca si cu resursele, atatea cate sunt, ei stiu ce sa faca cu puterea. Asta face Legea educatiei nationale: permite oamenilor de calitate sa aiba acces la resurse si sa preia puterea in universitati prin legitimitate democratica, nu prin jocuri de culise.
Clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, prin efectele lor, dirijeaza resursele exact acolo unde se afla excelenta si ofera imaginea clara a misiunii fiecarei universitati. Clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii ofera viitorilor studenti oportunitatea de a-si alege in deplina cunostinta de cauza universitatea care corespunde cel mai bine pregatirii si aspiratiilor lor.
Bacalaureatul corect din acest an a facut o prima triere serioasa a aspirantilor la o diploma universitara. Autoritatile statului au deja in vedere diversele cazuri de incompatibilitate izvorate ca urmare a intruziunii nefiresti a politicului in spatiul univeristar.
Domnule rector Panzaru, pentru ca v-ati adus contributia decisiva in ultimul an la aceste schimbari majore in numele Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si a Guvernului Romaniei, va multumesc.
Universitatii din Bucuresti ii multumesc pentru ca, in pofida simpatiilor politice diverse si firesti pe care le au membrii comunitatii dumneavoastra, institutia este un model de comportament apolitic. In aceasta diversitate sanatoasa apreciez faptul ca ati mentinut universitatea un spatiu deschis al dezbaterilor, un spatiu al ideilor, un spatiu al democratiei. Si aici, va sunt alaturi.

Doamnelor si Domnilor,
In urma vointei domniilor voastre exprimate prin vot, urmasul domnului Ioan Panzaru la conducerea Universitatii din Bucuresti este filosoful Mircea Dumitru. Un om tanar, recunoscut in comunitatea academica a specializarii sale si care, in plus, beneficiaza de experienta muncii intr-o universitate americana de top.
Domnule profesor Mircea Dumitru, nu va ascund faptul ca Ministerul Educatiei asteapta multe de la mandatul dumneavoastra de rector. Este limpede ca toate privirile universitatilor din Romania sunt atintite asupra dumneavoastra. Linia pe care o imprimati universitatii dumneavoastra va fi urmata, fara indoiala, de restul universitatilor din Romania. Doresc sa cred ca in mandatul dumneavoastra, Universitatea din Bucuresti va fi condusa cu viziune pragmatica de tip american, dar si cu intelepciunea unui filosof trecut prin scoala stoicilor. Pe langa calitatile dumneavoastra, a caror insiruire ar lua o intreaga sedinta de senat, eu as sublinia tenacitatea si perseverenta cu care va urmariti obiectivele si va asigur ca veti gasi usa mea deschisa ori de cate ori aveti nevoie.

Domnule Profesor Mircea Dumitru,
Mi-as permite sa spun un lucru: sunteti printre intelectualii de inalt nivel care au decis sa se implice in schimbarea Romaniei. Profit de gestul dumneavoastra pentru a-mi exprima dorinta ca valorile Romaniei sa nu mai stea pe margine. Desigur, e mai comod pentru un intelectual sa ceara, prin scrisori deschise de exemplu, unei instante, minister de exemplu, sa intervina intru rezolvarea unor situatii in facultatea in care tu insuti ai avut un rol important timp de decenii, dar nu ai creat acea cultura institutionala de care ai nevoie. E mai comod, dar perfect inutil. Spuneam ca Legea educatiei nationale da puterea si resursele oamenilor de calitate. Asa este, si profit de aceasta intalnire la universitatea la care excelenta este la ea acasa pentru a face un apel catre elite. Un apel catre elitele Romaniei sa isi asume puterea in casa lor, adica in universitatile Romaniei. Fac un apel catre elitele Romaniei sa continue sa spuna ceea ce au de spus dar mai ales sa faca un pas inainte, si sa faca ceea ce au de facut. Prin Legea Educatiei le-am dat puterea de a face.
Daca doriti o Romanie moderna, iesiti din letargie si asumati-va pozitia incomoda, dar necesara a conducerii. Iesiti din logica in care asteptati ca problemele dumneavoastra sa fie rezolvate de instantele superioare, ministere de exemplu, si asumati-va, individual, modernizarea. Sunt primul care stie cat de ingrata este pozitia asumarii puterii. Inainte sa imi asum aceasta pozitie, aceiasi care astazi spun ca nu am nici macar bacalaureatul, vorbeau despre mine ca despre un savant scolit la marile universitati ale lumii. Da, pozitia asumarii conducerii este ingrata. Dar asumarea conducerii de catre elite este unica noastra solutie. Legea educatiei nationale da elitelor posibilitatea sa conduca universitatile.
Mesajul meu catre elite este simplu: cuceriti universitatile Romaniei. Daca nu o faceti, veti fi primii care veti suferi.
Dumneavoastra, doamnelor si domnilor, ati decis ca Mircea Dumitru este omul potrivit sa conduca Univeristatea din Bucuresti in urmatorii ani, eu nu pot decat sa tin cont de optiunea dumneavoastra si sa-i inmanez, in baza prerogativelor cu care am fost investit, domnului Mircea Dumitru, ordinul de ministru de confirmare a functiei de rector.

Doamnelor si Domnilor Senatori,

Mandatul domnului rector Dumitru nu va fi unul simplu, obstacolele pe care le va avea de infruntat nu vor fi nici putine, nici facile. Sunt convins ca senatul pe care il reprezentati il va sprijini pentru a duce universitatea si mai sus.
Stimati membri ai senatului Universitatii din Bucuresti, doresc sa va multumesc si dumneavoastra pentru ca va implicati. Vad multe fete noi, multe impreuna cu care am militat in trecut, pentru modernizarea universitatilor. Acum v-ati asumat conducerea si va multumesc. Sunt convins ca il veti sprijini pe domnul rector pe drumul universitatii inspre excelenta. Acest drum catre excelenta, care in lumea universitara nu se incheie niciodata, va pune de-acum inainte in fata unor alte decizii majore, pe care le veti lua individual sau colectiv.

Sunt convins ca veti alege sa-i sprijiniti pe cei care publica mai putin, insa publica in reviste pe care le citeste o lume intreaga si nu pe cei care publica articole multe in reviste de mana a doua, cu o circulatie periferica.

Sunt convins ca il veti sprijini pentru ca veti alege sa pregatiti tineri in domenii de care Romania are nevoie si nu veti alege sa pastrati specializari fara viitor doar pentru confortul unora.

Sunt convins ca il veti sprijini pentru ca universitatea sa-i promoveze si sa-i selecteze pe cei mai valorosi tineri ai Romaniei si nu veti alege calea usoara a promovarilor tovarasesti.

Sunt convins ca noul senat nu va mai accepta sa se amane concursuri, cu argumente evident subtiri, dar bine formalizate juridic, doar pentru ca risca sa nu castige concursul cei doriti de o structura sau alta. Sunt convins ca veti alege sa-i invatati pe studenti calea dificila, dar plina de satisfactii a creatiei originale si nu calea facila a culturii copy-paste. Sunt convins ca il veti sprijini pe domnul rector Dumitru sa pastreze Universitatea din Bucuresti ca un spatiu deschis, un spatiu al ideilor, un spatiu efervescent al schimbului de idei si al democratiei.

Doresc sa va multumesc anticipat pentru aceste lucruri si sa va spun ca ori de cate ori doriti, voi veni in fata dumneavoastra sa discutam optiuni pentru viitorul dumneavoastra. Dati-mi voie in final sa ii multumesc inca o data domnului rector Ioan Panzaru, sa il felicit pe domnul rector Mircea Dumitru si sa va urez tuturor Sarbatori Frumoase si un an nou fericit!"

http://www.edu.ro/index.php/pressrel/16372

Posted by Răzvan Florian

21/12/11

   
© Ad Astra 2001-2013