Ad Astra Awards
Ad Astra Journal
Science library
White book
University rankings
Who's who
Publications
Theses and dissertations
Ad Astra association
 
Press releases
News
Events
Funding opportunities
 
Login
Registration
 
>> Românã
 
   
 

Guvernul da unda verde proiectului ELI - constructia in Romania a celui mai puternic laser din lume

Guvernul roman a aprobat nota privind construirea celui mai mare laser din lume la Magurele

"Astazi (miercuri - n.r.) s-a aprobat o nota privnd construirea la Magurele, judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics, pentru cercetari in domeniul laserului si a fizicii nucleare, din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme. Practic, este un pas inainte foarte important in constructia acestei infrastructuri de laser, care este cel mai mare proiect de cercetare stiintifica realizat vreodata in Romania", a declarat ministrul Funeriu.

Dupa ce guvernul roman a avizat construirea facilitatii, proiectul va fi evaluat de catre Comisia Europeana. Valoarea totala a proiectului se ridica la 280.000.000 de euro, suma ce va fi asigurata de catre Uniunea Europeana.

"Acest proiect de constructie de laser este un proiect care are in vedere doua aspecte stiintifice extrem de importante: dezvoltarea stiintifica necesara construirii unui laser atat de puternic este in sine un challenge, iar in Romania se va studia interactiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce tine de fizica atomica, de interactiunea laser - particule nucleare si particule atomice", a informat ministrul Educatiei si Cercetarii.

Pe langa valoarea intrinseca a proiectului pentru stiinta in genere, Funeriu a precizat ca cercetarea romaneasca va avea parte de un impuls considerabil prin implicarea cercetatorilor romani in proiecte stiintifice de amploare a caror durata se poate intinde pe mai multi ani. "Aceasta investitie va fi facuta din fonduri europene care sunt destinate acestui tip de activitati. Nu se ia pentru o astfel de investitie din buzunarul nimanui, ci, dimpotriva, se pune in viitorul Romaniei, se pune in viitorul resursei umane din aceasta tara, care, in viitor, datorita acestui tip de investitii nu va mai merge in Europa pe post de capsunar, ci va merge in Europa pe post de om de stiinta", a spus Funeriu.

Cat priveste posibilitatea ca acest laser sa fie folosit pentru neutralizarea deseurilor nucleare, Funeriu a precizat ca este prematur sa se fac[ speculatii asupra rezultatelor proiectului. "De fiecare data cand se construieste un nou instrument, paleta lui de utilizare este foarte mare. Astazi, nu putem spune cu certitudine ca acest laser va putea fi folosit sau va fi folosit pentru neutralizarea deseurilor nucleare. Acest laser va fi folosit exclusiv pentru cercetare, iar daca cercetarea stiintifica va duce la concluzia ca el poate sa fie utilizat si altfel, in acel moment va trebui sa luam o decizie pentru astfel de utilizari" a afirmat ministrul.

-----------
In Romania, mai precis la Magurele, judetul Ilfov, va fi construit un laser de inalta putere, proiect ce necesita 280 de milioane de euro din fonduri europene. In acest sens, Guvernul a aprobat o nota de constructie, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, va fi cel mai puternic laser din lume.

"S-a aprobat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme. Este un pas inainte foarte important in constructia acestei infrastructuri de laser. Este cel mai mare proiect de cercetare stiintifica realizat vreodata in Romania", a declarat Funeriu.

Acesta a precizat ca Romania a fost desemnata sa gazduiasca cel mai puternic laser construit vreodata in lume, dupa o decizie a Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana. "Prin hotararea de Guvern de astazi vom putea, de acum inainte, sa mergem cu valoarea proiectului in JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), dupa care sa mergem la Comisia Europeana pentru evaluarea acestui proiect.
Proiectul se cifreaza la o suma de 280 de milioane de euro, care vor fi din fonduri europene", a mai spus ministrul educatiei.

"Acest proiect de constructie de laser este un proiect care are in vedere doua aspecte stiintifice extrem de importante: dezvoltarea stiintifica necesara construirii unui laser atat de puternic este in sine un challenge, iar in Romania se va studia interactiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce tine de fizica atomica, de interactiunea laser - particule nucleare si particule atomice", a precizat Funeriu.

http://www.edu.ro/index.php/pressrel/14791

http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8112126-guvernul-aprobat-nota-pentru-construirea
-celui-mai-puternic-laser-din-lume-romania.htm

Posted by Răzvan Florian

09/12/10

   
© Ad Astra 2001-2013