Transparență și obiectivitate în administrarea cercetării din România - Proiect finanțat prin Phare
Despre proiect
Studii și analize
Ghiduri de acțiune
Monitorizarea organismelor guvernamentale
Problemele competiției CEEX 2006
Chestionar
Mese rotunde
Petiție pentru rezolvarea unor probleme importante ale cercetării din România
 
Asociația Ad Astra
Contact
 
Portalul Ad Astra
   
 

Monitorizarea activității organismelor guvernamentale românești responsabile de administrarea cercetării

Evenimente

15.11.2006 ANCS a organizat, ca urmare a cererii asociației Ad Astra, o dezbatere publică privind proiectul de metodologie privind evaluarea unităților de cercetare

09.11.2006 Asociația Ad Astra a cerut ANCS organizarea unei dezbateri publice privind evaluarea cercetării și a formulat o serie de sugestii și recomandări pentru îmbunătățirea proiectului de metodologie de evaluare a unităților de cercetare

09.11.2006 Asociația Ad Astra a cerut MEdC revocarea metodologiei ARACIS de evaluare a universităților, pentru nerespectarea Legii privind transparența decizională

09.11.2006 Asociația Ad Astra a cerut MEdC publicarea listei persoanelor cărora li s-a acordat recent titlurile de profesor universitar, conferențiar universitar, doctor în științe

06.11.2006 Asociația Ad Astra a formulat o serie de sugestii privind metodologia de evaluare a instituțiilor de învățământ superior, elaborată de ARACIS

24.10.2006 ANCS a publicat proiectul de metodologie privind evaluarea unităților CDI

17.10.2006 Răzvan Florian, coordonator al acestui proiect, și Daniel Funeriu, membru al consiliului director al asociației Ad Astra, s-au întâlnit cu conducerea ANCS (dl. Anton Anton, președinte, și dl. Alexandru Aldea, vicepreședinte). În cadrul întâlnirii s-a cerut publicarea proiectului de metodologie privind evaluarea unităților CDI, utilizarea unor criterii de evaluare ce corespund bunelor practici internaționale, și utilizarea evaluatorilor internaționali în evaluarea proiectelor de cercetare.

09.10.2006 Campanie pentru îmbunătățirea calității corpului de evaluatori pentru proiectele de cercetare

11.09.2006 Comisarul european pentru cercetare a fost dezinformat de autoritățile românești din domeniu

13.06.2006 Publicarea unei sinteze preliminare a problemelor apărute în cadrul competiției de proiecte CEEX, modulul 1, 2006.

09.07.2006 ANCS a publicat informații noi privind proiectele CEEX finanțate în 2005, probabil ca urmare a cererii asociației Ad Astra.

26.06.2006 Asociația Ad Astra a cercetătorilor români a cerut Agenției Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) publicarea, în temeiul legii privind liberul acces la informațiile de interes public, a informațiilor care permit identificarea celor care au beneficiat în ultimii 6 ani de fonduri din principalele programe de finanțare a cercetării, Planul Național de Cercetare, Dezvoltare, Inovare (PNCDI) și Cercetare de Excelență (CEEX), precum și identificarea rezultatelor acestor programe.Mai mult.

26.06.2006 Asociația Ad Astra a lansat un site unde directorii de proiect și evaluatorii care au constatat probleme în organizarea competiției de proiecte CEEX, modulul 1, 2006, pot publica informații despre aceste probleme.

09.06.2006 Alexandru Dan Corlan, membru al consiliului director al asociației Ad Astra, a avut o întrevedere cu conducerea CNCSIS (dl. Ion Dumitrache) și UEFISCSU (dl. Adrian Curaj), în care s-a discutat despre posibilitățile de evaluare post-grant a proiectelor finanțate. Un rezultat imediat al întâlnirii a fost o nouă mediatizare, prin newsletter-ul CNCSIS, a rezultatelor granturilor CNCSIS finalizate la la 31 decembrie 2004 și la 31 decembrie 2005, disponibile online, asigurându-se astfel astfel transparența deplină a acestor proiecte finanțate din fonduri publice și responsabilizarea celor care beneficiază de finanțare din partea CNCSIS.

08.06.2006 Șefii unor institute de cercetare de stat iau salarii uriașe, fără legătură cu realizările

06.06.2006 Dragoș Ciuparu și Ștefan Szedlacsek, membri ai asociației Ad Astra, au avut o întrevedere cu președintele Comisiei de Învățământ, Cercetare și Tineret a Senatului, dl. Irinel Popescu, în care au discutat posibilitățile de îmbunătățire a legislației privitoare la sistemul cercetării din România.

26.05.2006 Răzvan Florian și Tudor Oprea, membri ai asociației Ad Astra, au avut o întrevedere cu președintele Academiei Române, dl. Ionel Haiduc, în care au discutat despre posibilitățile de reformă a institutelor de cercetare ale Academiei.

14.05.2006 Activitatea științifică a elitelor sistemului actual al cercetării din România

15.04.2006. CNCSIS a pus în pericol confidențialitatea proiectelor depuse pentru finanțare.

12.04.2006. Ministrul Educației și Cercetării a relaxat criteriile de promovare în funcțiile academice. Comunicat de presă Ad Astra; informații suplimentare.

04.04.2006. Publicațiile ISI ale membrilor CNCSIS și demisia din CNCSIS a persoanei cu cele mai multe realizări științifice.

27.03.2006. Asociația Ad Astra a lansat Cartea Albă a cercetării din România.

22.03.2006. Ministrul Educației și Cercetării a cerut universităților publicarea declarațiilor de avere a conducerilor, ca urmare a acțiunilor asociației Edu Cer.

17.02.2006. Ilegalitate gravă la CNCSIS, recunoscută de CNCSIS: Manipularea datelor din proiectele depuse.

21.02.2006. Dragoș Ciuparu și Alexandru Dan Corlan, membri ai consiliului director al asociației Ad Astra, au avut o întrevedere cu dl. Anton Anton, secretar de stat, președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică. Dl. Anton și-a exprimat interesul de a primi din partea asociației documente cu propuneri de reformă și cu sinteze ale problemelor existente în domeniul cercetării românești.

 

Grupuri de monitorizare a activității organismelor guvernamentale românești responsabile de administrarea cercetării

Aceste grupuri, cu participanți din afara membrilor asociației Ad Astra, prevăzute inițial în proiect, nu au mai fost organizate, datorită numărului mic de persoane care și-au exprimat interesul. Persoanele care doreau să participe la grupuri se pot înscrie în asociația Ad Astra, în cadrul căreia funcționează un astfel de grup de discuții rezervat membrilor asociației.

   
© Ad Astra 2005-2009